Без намордник: Граждани подеха инициатива срещу промените в закона

8b14573ae88e5da9fe3720e093f21179

В социалните мрежи любителите на кучета подеха инициатива под надслов „БЕЗ НАМОРДНИК“, а от Български Обединен Киноложки Съюз създадоха петиция срещу промените в Закона за ветеринаромедицинска дейност и по-точно в частта за задължителните намордници.

„Смятаме, че това е много опасна практика и застрашава живота на кучетата ни, а в горещите месеци това бързо ще доведе до смъртни случаи. Апелираме всички стопани на кучета да заявят категорично становището си, защото любимците ни са в истински опасна ситуация в опита да се прокарат наредби и закони, написани без участието на специалисти”, пише в позиция на киноложкия съюз.

Организираната онлайн петиция против законовите промени вече има над 13 000 подписа. В нея се посочва, че намордниците са изключително опасни за четириногите, особено в летните жеги, тъй като нарушават дишането.

Българският ветеринарен съюз също се обяви изцяло против приетите промени в закона относно контрола върху кучетата.

В социалната мрежа зададоха редица въпроси на законодателите във връзка с промените в Закона за ветеринаромедицинска помощ.

Предоставяме на читателите въпросите на гражданите, без редакторска намеса :

„БЕЗ НАМОРДНИК „

Този път засегнати са най-милите и предани същества на тази земя – кучетата. Като борба с агресивните кучета, в закона се забранява извеждането на домашни любимци над 5кг. без повод и намордник, извън обособените за разходка места. В тази връзка искаме да задаме няколко въпроса към хората гласували тази безумица:
1. С какво едно малко куче тежащо 3 кг. например е по-неагресивно от моето?
2. Каква е мерната единица за измерване на агресията в кучетата?
3. Как може да ми се гарантира, че ако моето куче е с намордник и повод, то до него няма да се приближи малък и гневен пинчер например? По-същия начин как може да се гаранира , че малка порода куче няма да нахапе някое дете ? (Нямам против малките кучета, интересна ми е логиката на управляващите )
4. Къде има обособени места за разходки на кучета като изключим няколкото места в парковете на големите градове?
5. Как куче като моето , което тича по 5 – 6 км на ден може да изхаби достатъчно енергия в обособените клетки с размери 10х10 метра в компанията на около още 10-тина кучета поне?
6. Как когато кучето ми е постоянно вързано с повод или синджир, както и приковано с намордник ще стане по-малко агресивно? Не е ли точно обратното?
7. Кога в държавата ще заработи ефективно ЗООПОЛИЦИЯ?
8. Кога и как държавата ще се справи с проблема с бездомните животни?
9. Кога и как държавата ще започне да наказва „хората“ изхвърлящи, и използващи кучета за бой, агресия и тн.?
10. Не е ли по- нормално проблема да се търси в безотговорните стопани по-начин , който не засяга естествените нужди на животните?

Аз съм твърдо против новия закон!!! Призовавам всеки, който споделя моето мнение- да качи снимка на своето „агресивно“ куче, придружавайки я с хаштаг #БЕЗНАМОРДНИК, както и с въпросите зададени по-горе.

Промените в Закона, които бяха гласувани на първо четене от депутатите, продължават да бъдат сред най-обсъжданите теми в обществото. Според тях 300 лева глоба очаква всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни четириноги, които ги извеждат навън без намордник.

Повечето стопани на кучета са категорични, че теглото не е фактор по отношение на агресията на домашните любимци. Те смятат, че глобите няма да окажат влияние. По този начин ще бъдат санкционирани невинни хора, които се грижат добре за кучетата си, а тези, които действат безотговорно, няма да променят отношението си към животните.

Comments

comments