Без ДДС за ваксините срещу Covid-19

Депутатите окончателно освободиха ваксините срещу Covid-19 от косвен данък. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за ДДС. Ваксината ще бъде доброволна и ще се плаща от бюджета, предаде БНР

Нулев налог се предвижда и за медицински изделия за инвитро диагностика на Covid-19 и услугите, които са свързани с такива ваксини и изделия.

От БСП дадоха принципна подкрепа, но определиха промените като политическа пропаганда, след като правителството вече обяви, че ваксините ще са безплатни.

Социалистът Румен Гечев заяви:

„Защо ни занимавате с тези неща, за да печелите някаква популярност, след като от левия джоб излизат 20-те процента и влизат в десния. Ако обичате, обяснете защо този трик. Тъй като, ако държавата ще плаща, това е абсолютно безсмислено“.

В промените на второ четене в Закона за ДДС депутатите се очаква да уредят режима с Великобритания, като запишат, че Обединеното кралство трябва да се счита за трета страна за ЕС, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. В същото време, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката тя ще се третира като страна от ЕС.

Comments

comments