Бербатов ще сезира прокуратурата за натиск от БФС към клубовете

Подписката за предсрочен конгрес на БФС, организирана от екипа на Димитър Бербатов, е предизвикала ответна реакция от страна на ръководството на футболния съюз, според бившия нападател. Той разкри в студиото на bTV, че доста клубове, които са се подписали под искането, след това са получавали обаждания от ръководни кадри във футбола ни, които са ги натискали да подписват контрадекларации, че се отказват.

„Те ги заплашват. Ние по устав сме събрали 1/3 подписи за Конгрес, но в същия момент хора от клубовете се свързват с нас, за да ни кажат, че ги натискат да подпишат контрадекларация срещу нашата подписка. Има хора, които могат да го подкрепят. Подобно нещо се случва във всички общини. Надявам се още хора да покажат смелост и да разкрият какво се случва. Това е грубо погазване на морала и закона. Ако трябва ще се свържем с прокуратурата, защото това граничи с престъпление този натиск, обясни Бербатов. Той прие, че донякъде е обяснимо клубове от малки общини да се притесняват, но не прие за нормално, че страхът е обзел дори лидери в класирането.

Бербатов говори заедно с двама от членовете на екипа си – бившите си съотборници в ЦСКА и националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров. Последният потвърди за нездравата атмосфера сред отборите: „Клубовете изпратиха декларация, че искат да свикат извънреден Конгрес. На тези срещи се усещаше страхът в хората. Клубовете изгубиха всякакво доверие към тях (б.ред. – настоящото ръководство) и искат да се свика този конгрес… Готови сме да се сблъскаме. Рано или късно конгресът ще се случи и тогава е важно да не надделее страхът.“

Опозицията вече внесе въпросната подписка за предсрочен конгрес, който да се състои на 21 септември. Според екипа на Бербатов, искането е внесено на 5 август по електронен път и от тогава важи 14-дневен срок за реакция от страна на централата, макар от БФС да излязоха със съобщение, че подписката е входирана на 11 август. „На 19-и изтича периодът, в който ще разберем дали ще има извънреден конгрес. Ако БФС не го направи, съдът идва, за да ги накара да направят конгрес, както е по законен път. Странното е, че хората, които приемат тези документи си мислят, че когато ги отворят, тогава тече срокът. Въпросът е, че ние сме го входирали, там е, информирали сме и УЕФА, те знаят за случващото се и чакаме БФС да направи конгрес, както е по устав. Те постоянно го повтарят за устава и ние действаме според правилата. 1/3 подписи от отбори, ето ви 1/3 и отгоре“, коментира Бербатов.

За да не се допусне манипулиране на делегатите и на самия вот по време на конгреса, Бербатов даде няколко предложения за прозрачно протичане, сред които и допускане на кандидатите в залата. „Подмяната трябва да се избегне. Журналистите трябва да бъдат допуснати. УЕФА и ФИФА си предават конгресите онлайн. Ще предложим същото и при нас. Ако това не се случи, ние се борим срещу вятърни мелници. Ако конгресът не се проведе по демократичен път… Кандидатите за президент също трябва да бъдат допуснати в залата. Не трябва да бъдат унижавани да стоят в някакво помещение отвън, както на предишни конгреси“, посочи Бербатов.

Той даде ясното си послание към Борислав Михайлов и това ръководство като цяло: „За нас това не бе правилно след толкова време да се върнеш и да си оттеглиш оставката. Това още повече показа страха за тази промяна, която се задава. Дали днес или утре, дали ние или някой друг, но промяната ще се случи. Дойде време да поемем отговорност да дадем още повече на българския футбол„.

Стилиян Петров също каза, че е време за смяна на поколенията в БФС. „Казват за нас, че нямаме управленски опит, но те за 15 години също доказаха, че нямат административен опит. Те са били и са още наши идоли. Не значи, че са лоши хора, но просто не са направили така, че футболът да се развива достатъчно добре. Затова и клубове, и ние искаме промяна„.

Comments

comments