Бдения у нас в памет на убитата Виктория Маринова и силен отзвук в чужбина

 

0000389856-article2-360x215

 

Десетки граждани се събраха тази вечер на площад „Св. Неделя“в София в памет на телевизионната водеща Виктория Маринова. Те настояха медиите да реагират на убийство на журналистката в Русе. Бяха запалени свещи в нейна памет. Гражданите носеха плакати с надписи: „Няма правда-няма мир“и „Виктория Маринова-поклон“, както и снимки на журналистката. Бдения в памет на Виктория има и в Русе, Стара Загора, Плевен, Ямбол, Враца, Видин и Пловдив.

Специализираните органи продължават да разследват всички версии, но криминалистите са много предпазливи относно изнасянето на каквато и да било информация. Все още няма задържани за престъплението. Кметът на Русе призова, ако някой има информация, която би помогнала на органите на реда, веднага да подаде сигнал.

„Не можем да кажем, че версията за изпълнението на работата ѝ като журналист или с оглед тематика на предаванията ѝ е определящата версия“, посочи главният прокурор Сотир Цацаров, който беше днес в Русе. „Напредъкът от вчера е свързан най-малко с резултатите от ДНК експертизата, както и с резултати от други експертизи. Нека на този етап бъдем пестеливи, не защото няма какво да кажем, а защото всяка непредпазливо изтървана дума ще увреди пряката работа“.

„Има екипи от Института по психология, които работят по линия на криминалната психология. Естествено те са присъствали на всички действия до момента с оглед да добият достатъчно информация и да направят психопрофил на лицето. Работим по версия както за случайно събитие, извършено от лице, което е с психически отклонения и силно изразен полов нагон, но не изключваме и версия за планирано действие също от такова лице или от някакъв личен мотив. Нито една версия не подценяваме, работим по всички“, заяви в Русе министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Разследването на убийството на българската журналистка Виктория Маринова, чието тяло беше открито в събота в Северна България, е наложително да бъде провеждано под международен контрол, смята комисарят по правата на човека в Съвета на Европа, Дуня Миятович.„Призовавам властите да разследват спешно това ужасно престъпление“, пише Миятович на страницата си Фейсбук. „Фактът, че последната й работа е била свързана с предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС, налага разследването да се провежда под международен контрол“.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова написа в профила си в Twitter, че очаква да се изясни дали покушението е свързано с работата на журналистката и предлага помощ от службите на Евросъюза.Председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер също изрази съболезнования: „Тя е третият журналист, убит в Европейския съюз за една година. Това е дълбоко притеснително. Нужно е спешно разследване от българските власти“.Съболезнования изрази и говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас: “С голяма тъга научихме за убийството на Виктория Маринова. Нашите мисли са с близките и приятелите. ЕК очаква бързо разследване и изправяне на виновните пред правосъдието. Искаме журналистите да са сигурни и спокойни, докато вършат своята работа”.

Новината за убийството на журналистката Виктория Маринова е водеща за медии от целия свят. Издания от Великобритания, Франция, Холандия, Австралия, Испания, дори и Китай, отразиха трагедията. Би Би Си припомня, че „Репортери без граници“ смятат България за страната в Европейския съюз с най-малка свобода на медиите. От организацията настояват властите да извършат сериозно и щателно разследване, за да открият извършителите на това зловещо убийство./Vesti.bg, nova.bg /

 

Comments

comments