Балотаж за кмет на Благоевград

Вторият тур от частичните избори за кмет на Благоевград започна без инциденти и нарушения във всички 140  избирателни секции.

Шестима членове на Секционна избирателна комисия от една и съща  партия не са се явили и ще бъдат заменени с нови.

Гласоподавателите са малко в сутрешните часове. Малко над 65 хиляди души  имат право да гласуват.

Миналата неделя никой от седемте кандидати не успя да прескочи 50-процентовата бариера, избирателната активност беше рекордно ниска.

На балотажа за кмет гласоподавателите избират между кандидата на партия „Има такъв народ“ адвокат Илко Стоянов и независимия, но подкрепен от БСП инженер Румен Томов, чиито кметски правомощия бяха прекратени предсрочно заради не съвсем закритата му фирма.

Седмицата между двата тура премина спокойно и без нарушения на изборните правила.

Само една жалба е постъпила в Общинската избирателна комисия . Тя е депозирана от политическа партия и в нея се твърди, че в деня за размисъл по време на спортно мероприятие е имало агитация за един от кандидатите.  Сигналът не беше потвърден.

Изборните книжа и машините за гласуване бяха доставени във всички избирателни секции в община Благоевград , като разминаване в графиците и изчакване нямаше .

В 20 секции се гласува с хартиена бюлетина, защото избирателите са под 300 души. Въпреки това отново бяха отпечатани около 72 хиляди бюлетини, както изисква законът.

На първия тур едва 27,75 процента от малко над 65 хилядите избиратели упражниха правото си на глас.

 

Източник: БНР

Comments

comments