България участва в глобална операция Lionfish на Интерпол

знамена

Действията срещу незаконния трафик на наркотични вещества, огнестрелни оръжия и контрабандни стоки са проведени едновременно в Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Африка

Глобалната операция Lionfish на Интерпол бе проведена в периода 17 септември – 8 октомври т.г. Фокусът на операцията бе засилен контрол, приоритетно на сухопътни гранични пунктове или на горещи точки, с оглед проследяване и установяване на престъпни действия, свързани с наркотични вещества, огнестрелни оръжия, контрабандни стоки и организирани престъпни групи.

На територията на България в предварително съгласувания национален план за действие се включиха служители на главните дирекции на МВР „Борба с организираната престъпност“ и „Гранична полиция“ и Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, както и представители на Агенция „Митници“.

В рамките на операция Lionfish на граничните контролно-пропускателни пунктове на страната са засечени съществени количества наркотични вещества: на ГКПП Капитан Андреево са иззети 712, 61 кг, укрити в два товарни автомобила с иранска регистрация; други 5,090 кг от същия наркотик, разпределени в 10 пакета, са намерени при проверка на ГКПП Дунав мост – Видин; общо 25,298 кг екстази са открити на ГКПП Лесово. Предотвратен е опит за транспортиране от турски граждани през ГКПП Капитан Андреево на територията на страната два газови пистолета и 104 патрона. На ГКПП Дунав мост – Видин са иззети 1020 л (2040 кутийки) бира при опит да бъдат вкарани в страната нерегламентирано. За деянията са били задържани двама български и двама ирански граждани.

Предстои Интерпол да изготви и предостави на страните членки на организацията анализ на резултатите, постигнати в хода на глобалната операция, обхванала едновременно Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Африка.

Comments

comments