Европейската комисия дава България на съд заради мръсния въздух

kachestvoto-na-vazduha-v-Sofiya


Европейската комисия предприема правни действия срещу България по отношение на неизпълнения на задълженията, произтичащи от правото на ЕС.
Решенията по процедури за нарушения спрямо България са в областите Околна среда; Цифров единен пазар; Вътрешен пазар, промишленост и МСП; Правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете; Данъчно облагане и митнически съюз, съобщават от представителството на Европейската комисия у нас.

Европейската комисия предяви иск срещу България пред Съда на ЕС във връзка с лошото качество на въздуха. България не спазва пределно допустимите стойности за серен диоксид (SO2). Най-скорошните данни за серния диоксид (SO2), които държавата е предоставила, показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на SO2 в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи в България. От 2005 г. насам са в сила разпоредби на ЕС за пределно допустимите стойности и концентрацията на SO2 в атмосферния въздух. Те започнаха да се прилагат за България от присъединяването ѝ към ЕС на 1 януари 2007 г.
С днешното решение за втори път се предявява иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на ЕС за качество на въздуха. В решението си от 5 април 2017 г. Съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици ПЧ10 (Комисия/България, C-488/15).

Comments

comments