Байдън ще замрази строежа на „любимата стена“ на Тръмп

На 20 януари или скоро след това ще спре строителството на „голямата красива стена“, която президентът Доналд Тръмп обеща да построи по границата между САЩ и Мексико, съобщи в. „Сиатъл Таймс“.

Досега проектът е струвал 15 милиарда долара, като по-голямата част от тези средства са отклонени от военния бюджет, след като Конгресът отказа да предостави пълно финансиране.

Новоизбраният президент Джо Байдън обеща по време на кампанията да сложи кръст на проекта, но ще остави на мястото му всичко, построено по време на управлението на Тръмп.

В момента става дума за около 650 км. насипи и и 30-метровата ограда на болар.

“Това беше референдум на стената”, заяви конгресменът Хенри Куелар, демократ от Ларедо, за изборите. Куелар се е борил в Комитета за бюджетни кредити, за да затрудни бюджетните маневри на Тръмп, които са преточили милиарди от военния бюджет за неговия любим проект.

„Сиатъл Таймс“ припомня , че Тръмп и неговите поддръжници са гледали на стената както като на действително възпиращо средство срещу контрабандата и незаконното преминаване на границата, така и на мощен символ, че неканени мигранти не са добре дошли и че САЩ затягат сигурността. За застъпниците на имигрантите и за много мексиканци това беше обидно.

Въпреки че Байдън няма да настоява за разрушаване на физическото наследство на Тръмп, той ще премахне ограничения на приемането на бежанци и множество други имиграционни политики, въведени от сегашния стопанин на Овалния кабинет, прогнозира „Сиатъл Таймс“.

Стена с мащабите, в които я виждаше Тръмп, дори не беше второстепенен приоритет за републиканците по време на управлението на Обама, когато те контролираха и Камарата, и Сената, а Куелар вижда малко политическа воля за продължаване на проекта, след като Тръмп вече не дърпа конците. /БГНЕС

Comments

comments