Бъдещият кабинет – планират 4 вицепремиери и 2 нови министерства

Снимка:БГНЕС

При постигане на съгласие между партиите и съставяне на правителство в близко бъдеще се очаква да има четирима вицепремиери и две нови министерства. Това заяви след започналите партийни консултации при президента лидерът на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков, който уточни, че до 24 часа ще има повече информация. Държавният глава започна консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство, които продължават и утре.

„Снощи в полунощ изпратихме коалиционното споразумение на нашите партньори, в което направихме предложение за разпределението на министерствата. Надяваме се да чуем отговор дали имат същите виждания като нас. Това, което постигаме, е добра комуникация и добра дисциплина.Разпределението е много близко до пропорцията на депутатите в Народното събрание“, допълни той.

По думите му най-важното е новата структура на Министерския съвет да бъде максимално работеща. 

„Надяваме се тази седмица да ни бъде връчен мандата, но това зависи и от нашите коалиционни партньори“, заяви Петков и добави: „Няма да бавим и ден мандата, ако имаме споразумение с нашите коалиционни партньори„.

„Имаше едни точки, по които казваме, че трябва да се направи анализ. Няма червени линии, но има теми, по които има различни гледни точки. Във всяка една от 18-те групи имаме 90% сходност, нямаме група, в която да имаме 100% изчистване, но нямаме и нито една червена линия“, каза още Петков за 10-те процента несъвпадения в политиките и разкри част от подробностите за структурата на бъдещия кабинет.

„Да, ще има Министерство на държавните предприятия“, каза Петков, уточнявайки, че разделението ще е Министерство на икономиката с няколко държавни предприятия и Министерство на иновациите и растежа.

„Мислим го главно от ефективност – как една бъдеща изпълнителна власт би работила най-добре“, посочи още съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Comments

comments