БАБХ: За да бъде спасено птицепроизводството, мерките за биосигурност във фермите трябва да се прилагат ефективно от всички

download

Днес, след проведени работни срещи в Централното управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с представителите на птицевъдния сектор и в условията на организиран пред сградата на институцията протест, Агенцията отново припомни опасната епизоотична обстановка в страната по отношение на инфлуенцата по птиците. Изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев съобщи, че птичият грип дава голямо отражение върху сектора и причинява икономически загуби за стопаните и за страната като цяло в особено големи размери.

„Заболяването бе причина за налагане на по-строги мерки, които трябва стриктно да се прилагат и изпълняват, за да не се допуска разпространение на заболяването. Контролните мерки на БАБХ, срещу които се протестира, са обсъждани многократно с представителите на бизнеса и всички са били съгласни с тях“, се казва в декларация на Агенцията.

Високопатогенната инфлуенца по птиците бе регистрирана през 2016 г. в 21 страни-членки на ЕС, сред които и България. От тогава до момента у нас са изплатени 16 387 853 лева компенсации за умъртвени птици и ликвидиране на огнища. В момента констатираните огнища със заболяването в България са 22.Близо един милион птици са унищожени заради птичия грип у нас  от началото на тази година, но заразата продължава да се разпространява.

Утре срещите на бранша с Агенцията продължават. Подготвя се предложение за криминализиране на нелегалното отглеждане на кокошки и патици, тъй като фермите в сивия сектор са най-вероятният източник на зараза.

Comments

comments