Автопротест блокира Орлов мост, протестиращи развяха черни знамена срещу Валери Симеонов

БГНЕС
БГНЕС

Майките настояват за незабавна оставка на Симеонов и на всички 118 народни представители

Протестиращите срещу избора на лидера на НФСБ Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание блокираха Орлов мост в центъра на София тази вечер малко преди 19 часа.

Автошествието тръгна от парламента, където първо се събраха недоволните майки на деца с увреждания от сдружение „Системата ни убива“. Крайната точка на протеста ще бъде 4-ти км, където също се очаква движението да бъде блокирано.

Протестиращите развяват черни знамена, а автомобилите са със стикери „Системата ни убива“. Колоната се охранява от полицейски коли.

БГНЕС
БГНЕС

Майките настояват за незабавна оставка на Симеонов и на всички 118 народни представители, подкрепили назначаването му на поста, включително и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. След като преди година те извоюваха с протести неговата оставка като вицепремиер заради репликата, че са „кресливи жени“ с „уж болни деца“, сега не желаят да го допуснат отново на един от най-високите постове в държавата.

„Недостоен е да бъде каквото и да е в политиката в България“, заяви една от протестиращите.

По-рано днес обаче се състоя контрапротест в защита на депутата. Търговци на горива, производители на домашна ракия и организации за здравословното хранене на деца изтъкнаха, че той се бори с монополите и изтъкнаха негови заслуги като оградата по границата с Турция и тишината в курортите.

„Защо да си подава сега оставката? Не виждам какъв е смисълът и каква е причината. Това е решение на парламента, след като е решение на парламента, тук вече става пряка намеса в работата на една демократична държава и на парламента“, заяви Иван Дойчев от Национална организация на здравословно хранене на децата.

Самият Валери Симеонов заяви, че искането на майките е намеса в парламентарната демокрация, защото правото на „Обединени патриоти“ да имат зам.-председател на НС е неоспоримо, а именно той е бил предложен и избран за такъв от колегите си. По думите му протестът е политически.

БГНЕС
БГНЕС

 

 

Източник: dariknews.bg

Comments

comments