Австралия е потърсила помощ от ЕС по случая „Полфрийман“

EF3CDD57-5C19-410B-A5D2-D480766A026A_w1023_r1_s

Правителството на Австралия е потърсило помощ от представители на Европейския съюз заради случая с Джок Полфрийман. Това заяви австралийският министърът на външните работи Морис Пейн, цитирана от SBSNews, предаде Сега.

„Разбираме, че това не е нормална правна процедура в България и ще бъдем притеснени, ако аргументи извън правните повлияят на делото“, е коментирала австралийската външна министърка пред депутатите в австралийския парламент по повод обжалваното от главния прокурор Сотир Цацаров решение за предварителното освобождаване на Полфрийман. Пейн е заявила също, че въпреки освобождаването на австралиеца от Бусманци, неговото семейство се притеснява, че той може отново да бъде върнат в затвора след натиск от страна на политиците.

„Подчертавам, че уважаме независимостта на българския съд и искаме той да отсъди според закона“, каза оше Пейн.

През септември тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) освободи предсрочно Джок Полфрийман, който бе осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов. Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на производството по освобождаването на австралиеца, а в началото на октомври Върховния касационен съд (ВКС) обяви, че ще се прознесе по неговото искане в рамките на следващите два месеца.

Източник: Свободна европа

 

Comments

comments