Асоциацията на европейските журналисти пуска нова платформа за проверка на фактите

Нова независима платформа за проверка на фактите ще подпомага работата на журналистите в България. Сайтът factcheck.bg е създаден по инициатива на българското бюро към Асоциацията на европейските журналисти, а целта му е да проверява факти, изказвания, твърдения и публикации в социалните мрежи. По този начин платформата ще съдейства за предоставянето на проверена и надеждна информация от страна на медиите.

 

Зад инициативата стои екип от опитни журналисти, преминали няколко нива на обучения, начело с Кристина Христова, която е сред учредителите и председател на АЕЖ – България, в периода 2010 – 2016 г. Главен редактор на сайта е Ралица Ковачева – доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Как работи Factcheck.bg?

 

Factcheck.bg ще проверява фактите, като проследява източниците на информация, както и мотивите им за публикуване на дадено твърдение. Редакторите на сайта ще избират коя информация да проверяват според актуалността и обществената значимост на всяка от темите или източника им. Едновременно с това екипът ще наблюдава тенденциите в социалните медии, за да опровергава своевременно и с факти, в които се разпространява дезинформация по важни обществени теми.

 

„Идеята за екип по проверка на фактите, който да работи в подкрепа на медиите и журналистите в България, не е нова за АЕЖ. Преди година насочихме усилията си в тази посока, като започнахме с поетапно градене на общност, която да работи по темата. На първи етап създадохме наръчник по проверка на фактите, по който да работят журналистите, след това направихме няколко обучения на журналисти и активисти. На следващ етап организирахме хакатон по проверка на фактите на здравна тематика за завършилите обучението участници. Целта на хакатона беше да изберем журналистите, които да включим в екипа на АЕЖ по проверка на фактите. След като избрахме участниците в екипа започхме целенасочена работа по подготовката му. Тази година проведохме допълнителни обучения с журналистите, които са в екипа, но и с такива, които ще съдействат с теми и обучения. Едва след като бяхме подготовили тази общност, започнахме и същинската работа по първите теми, около които вървят дезинформационни кампании и е важно да бъдат изведени фактите на първо място.“, разказва Кристина Христова от АЕЖ.

 

Какви твърдения проверява Factcheck.bg?

 

Твърденията, подлежащи на проверка, ще бъдат определяни според тяхната значимост. Ще се проверяват както доказателства, които изглежда, че подкрепят твърдението, така и такива, които го опровергават, независимо от това кой е източникът на тези твърдения.

 

Екипът ще се стреми да свърже източника на твърдението и да потърси доказателства от него. В някои случаи проверката на фактите може да се каже невъзможна, посочват още от АЕЖ. Става дума за твърдения, направени онлайн; източникът на твърдението не отговаря в разумни срокове и забавянето би могло да възпрепятства своевременната проверка на фактите; източникът на твърдението поставя условия или ограничения; има съображения, свързани с безопасността на проверителите на факти или други легитимни причини.

 

Ще се проверяват и твърдения, изпратени от читатели, в случай че има фактологична база, която да бъде проверена.

Comments

comments