Арестуваха Юрий Борисов, бивш депутат от БСП, разследват го за шпионаж

640_149867

Като веществено доказателство е иззет стар документ – приветствие от Димитър Главчев в качеството му на председател на Народното събрание към участниците в събора на язовир „Копринка“.

Арестуван е Юрий Борисов, бивш депутат от БСП, бивш и.д. главен редактор на „Дума“, научи Епицентър. бг от съпругата му – журналистката Дора Чичкова.

 Борисов е бил окован с белезници, изведен тази сутрин от дома му и докаран в следствения арест.

 В жилището на Борисов е имало обиск от 7 ч сутринта, търсели са се документи на Национално движение „Русофили“.

 Търсят документи на движение „Русофили“, опитват се да докажат шпионаж, посочи Чичкова пред Епицентър.бг.

 Иззети са компютъра и телефона на Борисов, прегледани са и останалите компютри у дома му. Като веществено доказателство е иззет стар документ – приветствие от Димитър Главчев в качеството му на председател на Народното събрание към участниците в събора на язовир „Копринка“. „Съмнителни“ се оказали и материалните в папка, съдържаща вестникарски интервюта и статии на Николай Малинов, който в момента е председател на движение „Русофили“.

 Преди дни Борисов е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказа неговата съпруга.

 От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс – шпионаж. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

 Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

(2) Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта.)

 Според запознати заради подобна акция лидерът на движението Николай Малинов сутринта не е успял да отиде в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

По неофициална информация в неговия дом и офис също се извършват обиски.

 Зам.-председателят на НД „Русофили“ Владимир Чучуев разказал пред „Дума“, че рано сутринта в Специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова.

 За разпити са били привикани още зам.-председателят на „Русофили“ Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

 Кой е ЮРИЙ БОРИСОВ?

Юрий Митков Борисов е доктор по философия.
Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“ гр. Стара Загора, а висшето – в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 – 1983 е учител по морал и право, естетика, обществознание, логика и психология във ФЕГ „Ромен Ролан“. От 1983 – 1990 преподава философия в Медицинска академия – гр. София. През 1986 г. защитава кандидатска дисертация на тема „Методологически проблеми на психология на установката“.
От 1991 до 1997 г. е народен представител в VII Велико народно събрание, в 36-о и 37-о Народно събрание. В 37-ото НС е председател на Комисията по образование и наука.
Главен редактор на теоретичното списание на БСП „Ново време“ от 2000 г. до 2015. В периода 2008 – 2015 е първи зам.-главен редактор и и.д. главен редактор на вестник „Дума“. От 2005 г. досега е главен редактор на българското издание на френския месечник „Монд дипломатик“. Носител на наградата на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков“ (2012).
Член е на Националния съвет на Национално движение „Русофили“ и ръководи аналитичния център на организацията. През 2017 г. става действителен член на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура./Епицентър

Очаквайте подробности

Comments

comments