Антикорупционния фонд: ГЕРБ и ДПС с най-много гласове от секции, рискови за купен вот

ГЕРБ изпреварва с малко ДПС по гласове, подадени в секции, определени като рискови за купен и контролиран вот на последните парламентарни избори през април 2021 година. В тези секции ГЕРБ е получил 31 % от гласовете, а ДПС – 30 %. На следващо място са БСП (12 %), а за „Има такъв народ“ – 7 %. Това съотношение е било различно на изборите през 2017 година, когато първото място е било за ДПС, следвани от ГЕРБ.

 

Това показват анализа на „Антикорупционния фонд“, които представиха резултатите за рисковите секции от последните парламентарни избори през април 2021 година. От организацията отчитат увеличение с около 5 % на тези места в сравнение с изборите от 2017 година, или между между 1 491 и 2 101 секции.

 

„Не може да се направи допускане какъв точно е размерът на контролирания вот в рисковите секции и каква част от него е в опасност. От интервюта с ескперти останахме с впечатление, че през последните години купеният и контролиран вот се разпределя между няколко политически играча, а не се концентрира единствено за победителя в дадена секция“, коментира при представянето на данните Мария Карайотова, доктор по криминология и един от авторите на изследването.

 

Данните показват, че между 283 650 хиляди до 409 865 хиляди гласа са тези, подадени в рискови секции на вота през април 2021 година. Забелязва се, че в около 68% от секции се забелязва устойчивост и са били секции в риск и на предишни избори.

Методологията

 

Четири са различните индикатора, по които експертите са идентифицирали дадена секция като рискова:
– нетипично по-висока избирателна активност в сравнение с регистрираната избирателна активност в цялата община;

 

– нетипично по-висок резултат за водещата партия в дадена секция в сравнение с регистрираният резултат на партията в цялата община. В този модел една екстремна стойност на резултата на победителя става още по-съмнителна в случаите, когато на предишни парламентарни избори в секцията е имало друг победител.

 

– резки отклонения в избирателната активност в дадена секция в две поредни изборни години.

 

– регистрирана рязка промяна в политическите пристрастия на избирателите в дадена секция в две поредни изборни години – рязък ръст или спад в гласовете за дадена политическа партия в секцията.

 

Анализът е предоставен на МВР и правоохраниителните органи. „Надяваме на по-ефективно противодействие от тяхна страна. Най-вече се надяваме на засиленото обществено внимание и на активната позиция на гражданите и медиите за това купения вот да има по-ограничено въздействие върху резултатите от предстоящите парламентарни избори през юли 2021“, казва Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд в прессъобщение за данните от изследването.

Comments

comments