Антиправителствени протести заляха Ирак

БГНЕС
БГНЕС

Протестиращи срещу властта в Ирак блокираха нефтено находище, докато политическите фракции останаха парализирани в опитите си да съставят ново правителство, предаде БГНЕС.

Няколкостонин безработни, които търсят работа, блокираха достъпа до полето Насирия, в което се намира нефтеното находище. То е разположено на около 300 километра южно от Багдад, и произвежда около 82 000 барела петрол на ден.

Днес е вторият ден с ефективни протести на стачката, която продължава вече четвърти месец. Това е първият протест в страната, който блокира работата във втория по големина производител на нефт.

Протестите, водени от гневни младежи, настояват цялата политическа класа, която управлява след свалянето на Саддам Хюсеин от власт през 2003 г., да бъде изгонена. Основни лозунги на протестиращите са твърдения, че политиците са управлявали лошо икономиката, разкъсвани са от корупция и са продави националните си интереси за това Иран да стане по-могъща държава от Ирак.

Продължаващите протести станаха причина седмици наред училищата в страната да бъдат затворени, а държавните служби да не могат да работят.

Протестите продължават, въпреки че властите ги посрещнаха с палки, сълзотворен газ и моменти на насилие. До момента 460 души са загинали при сблъсъците, а над 25 000 души са ранени.
Протестиращите постигнаха частичен успех през ноември, след като министър-председателят Адел Абдел Махди подаде оставка, но остана на ръководен пост.

Проиранските и други политически фракции оттогава се борят за намирането на негов наследник – засега без успех.

Протестиращите искат и справедливост за онези активисти, които са били убити, – много от тях просто са били разстреляни по улиците.

В полицията са постъпили и десетки оплаквания за това, че протестиращи са били отвлечени в селските райони близо до Багдад в продължение на няколко часа или дни, преди да бъдат изоставени край пътя.

Организацията на обединените нации вече обвини полицията, че води размирна кампания чрез заплахи, отвличания и убийства на демонстранти.

Държавната комисия по правата на човека съобщи, че все още няма данни за местонахождението на 56 активисти, за които се счита, че са в неизвестност.

 

 

Comments

comments