Антикорупционен фонд: Новият договор за студен резерв с ТЕЦ-а на Доган е заплаха за енергийната сигурност на България

Фондация “Антикорупционен фонд” (АКФ) посреща с безпокойство медийните публикации за нови 26.5 млн. лв., които българската държава ще заплати за услугата студен резерв на ТЕЦ “Варна” – съоръжение, придобито по неясен механизъм от влиятелен политик, и чиято техническа изправност е под въпрос.

Централата с мажоритарен собственик Ахмед Доган е класирана на челно място в тъговете на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), чрез които се определят енергийни мощности в готовност да заработят при необходимост. Така ТЕЦ “Варна” ще има ключова роля да гарантира електроенергийната сигурност на страната до средата на следващата година.

Освен договорената сума за гарантиране на мощности, държавата плаща на дружествата, предоставящи студен резерв, и допълнителни средства за времето, в което мощностите реално работят.

“Разследване на АКФ от месец юни тази година повдигна сериозни съмнения относно експлоатационната годност на ТЕЦ “Варна и възможността на централата да изпълни лицензионните си задължения”, каза Бойко Станкушев, директор на АКФ. “В тази връзка сме изключително обезпокоени от новината за нов договор с ТЕЦ “Варна”.”

“Фактите, до които достигнахме въпреки активната съпротива на държавата, получиха широк обществен отзвук не само в България, а и в чужбина. Изпратили сме сигнали до четири публични институции и продължаваме да призоваваме за обстойно разследване.”

На 19.06.2019 г., АКФ сигнализира Държавна агенция „Национална сигурност”, Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради договор за студен резерв с „ТЕЦ Варна“ от миналата година.

“Енергийните институции следва да осъществят контролните си правомощия и да се произнесат относно съмненията, водени единствено от задълженията си да работят за публичния интерес,” каза Станкушев.

Сигнализирани бяха и Национална агенция за приходите (НАП) във връзка със съмнения за избягване на данъци в придобиване на ТЕЦ-а от почетния председател на ДПС през август 2018.

Източник: Антикорупционен фонд

Comments

comments