Андон Тодоров: Общинският съвет не е „придворна“ дама на кмета

12345

На своята първа пресконференция за 2020 година,  днес председателят на Общинския съвет – Благоевград Андон Тодоров заяви, че иска да промени съществено работата на местния парламент, тя да стане много по-резултатна и полезна за хората. Той обеща прозрачност и среща с журналистите всяка сряда преди редовните заседания на Общинския съвет.

Андон Тодоров обяви, че ще има и приемен ден за жителите на общината – всеки вторник от 14.00 до 16.00 часа с предварително записване.

За дневния ред на предстоящото извънредно заседание в петък – 10 януари

Клетва като общински съветник ще положи д-р Владимир Пандев от групата на БСП, който заема мястото на Мария Стойнева, която пое функциите на секретар на общинската администрация.

Общинските съветници  ще трябва да утвърдят правилника по който да работят, броя и състава на заместник-председателите на Общинския съвет, да изберат председателите и състава на комисиите.

Ще бъде внесено предложение заместник-председателите от четирима да станат шестима. След избора им ще се реши кой за какъв ресор ще отговаря.

„Няма да позволя работа на юруш“, категоричен бе Андон Тодоров. Той съобщи, че не се предвижда промяна в броя и наименованията на постоянните комисии в Общинския съвет. Идеята за нова комисия „Екология“ е отпаднала както заради липса на специалисти по екология, така и поради факта, че темата може да се следи в комисията по „Териториално и селищно устройство“.

Засега няма нагласа и за увеличаване на възнаграждението на общинските съветници, което е  25% от размера на заплатата на председателя на Общинския съвет.

Има идеи председателският съвет, заедно с част от останалите общински съветници и представители на администрацията да провеждат приемни в населените места в общината.

За извънредните въпроси на сесията в петък

Три са въпросите по които ще трябва да вземат решения общинските съветници.

Това е предложението на кмета Томов за разсрочване на общинския дълг от 7.5 милиона лева. Той е наследен от предишното управление и падежът му е на 12 февруари 2020 година. В момента общината не може да си позволи изплащането на такава сума, ето защо искането е за разсрочване на дълга на 3 вноски, така че окончателното изплащане на банковия кредит да стане до 12.07.2022 година.

Общинският съвет в петък ще разгледа и предложението на администрацията за закриване на общинската фирма „Благоевград Фест“ ЕООД, както и за включването на новия плувен басейн в състава на общинската фирма „Спортни имоти“.

Заседанието на Общинския съвет е този петък – 10 януари от 9.30 часа в зала „22 септември“ в Благоевград.

Comments

comments