Алпинисти „захапаха” свлачището преди Рилския манастир, събарят нестабилните камъни

6479155

В 12 ч. днес алпинисти започнаха обрушването на свлачището на пътя гр. Рила-Рилски манастир. Това стана, след като пристигнаха два полицейски патрула, които спираха и пропускаха трафика в паузите между събарянето на нестабилните камъни.

В същото време се извършваше сеч по периферията на срутищата, както по-правилно трябва да се нарича падналия откос, на терен освен 6-та алпинисти, работят още дървосекачи и двама геодезисти.Трафикът в двете посоки се спира за 20-на минути, след обрушването от алпинистите, багер почистваше съборените камъни. Въпреки почистването на камъните възникна един дребен инцидент, след като водач на автобус отказа да премине, докато не бъдат почистени и най-дребните камъчета по пътното платно.

„Целта на тези дейности е постепенно да решим изцяло проблема в този участък, започваме с обрушване на опасните скални блокове, които са надвиснали над пътя, то ще приключи най-късно до петък, след което ще замрежим почистеният участък”, каза проф. Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия институт-София./БГНЕС
*сн. БГНЕС

Comments

comments