Алея на книгата: 9% ДДС за по-четяща нация

Над 120 издателства, богата културна програма и водещи български и световни заглавия. Това очаква посетителите на тазгодишното издание на Алея на книгата-София.

Близо 50-те шатри са разположени на пешеходната част на бул. „Витоша“ и в парка пред Националния дворец на културата. Официалното начало на превърналия се в традиционен празник на книгата е от 17.00 часа на 6 септември – Денят на Съединението.

„Книгите, словото, езикът – това са нещата, които обединяват всички нас“, посочи Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“.

Събитието се провежда под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”. Всички посетители ще получат листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка на 1 юли 2020 г., но със срок до края на 2021 г.

„Ние се борим това да стане постоянна мярка. Причината за тази наша борба е, че страните, в които има диференцирана ДДС ставка, са по-четящите. Има доста статистики, показващи тази връзка. С нашата диференцирана ставка от 9% ние сме на 18-о място в Европейския съюз по показателя ДДС върху книгите. С високата ставка от 20% сме на 27-о от 28 места. Въпрос на цивилизационен избор и на приоритети на държавата е. 9% ДДС върху книгите може да е онзи жест, който да покаже, че нашите политици се интересуват от бъдещето. По-образованите нации са икономически по-проспериращи“, смята Десислава Алексиева.

Вече има и внесен такъв законопроект в Народното събрание, което предвижда превръщане на временната мярка в постоянна.

И тази година Алеята продължава цяла седмица, от 6 до 12 септември включително. Работното време на изложението ще бъде всеки ден от 10:00 до 20:00 часа.

Изложението ще зарадва посетителите си и с богата Културна програма, наситена с премиери на книги, четения и срещи с автори. Мястото на литературните срещи е жълтата шатра на Литературния кът на бул. „Витоша” до пресечката с ул. „Солунска“.

Източник:БГНЕС

Comments

comments