Александър Кашъмов: Парламентът трайно влошава средата по отношение на достъпа до информация

zx860y484_2867262-150x150

Парламентът е една от институциите, които трайно са влошили средата по отношение на достъпа до обществена информация през изминалата година, заяви пред БНР адвокат Александър Кашъмов – един от авторите на годишния доклад на Програма „Достъп до информация“, който ще бъде представен днес.

„Имаме институции, които не просто не са отличници и не просто препятстват правото на достъп до обществена информация, но и които трайно влошиха средата в рамките на изминалата година. Най-характерният пример в това отношение е Народното събрание. От една страна законодателният процес в самото НС не е на необходимата висота. Внасят се закони и текстове в последния момент и не подлежат на необходимото обществено обсъждане. Документите се публикуват в pdf формат, така че обикновеният потребител е затруднен да ги търси. По-големият проблем обаче е, че с изменения в Административно-процесуалния кодекс през миналата година то отмени втората съдебна инстанция по делата за достъп до обществена информация, с което лиши гражданите от възможност да защитават това право“, коментира Кашъмов в предаването „Преди всички“. Той изрази надежда час по-скоро втората съдебна инстанция да бъде върната.

По думите му, има министерства, агенции, общини, които не предоставят информация, включително информация, която трябва да се публикува, като например декларациите за конфликт на интереси не се предоставят по заявление и то на знакови фигури от висшия държавен елит. „Институцията КПКОНПИ е осъдена по няколко дела за отказ да предостави обществено значима информация“, посочи юристът.

Програма „Достъп до информация“ е проследила 564 институции у нас. Напредък е бил констатиран при проучването на активната прозрачност на интернет страниците на институциите на изпълнителната власт. Все повече се улеснява предоставянето на достъп до информация по електронен път чрез подаване на електронни заявления, посочи още Александър Кашъмов./zaistinata.com/

Comments

comments