Ако Корбин подкрепи Брекзит го чака катастрофа

E9416690-16CA-40C4-8488-B621E672B936

Най-голямото проведено до момента проучване за Брекзит показа, че лагерът за оставане в Европейския съюз би спечелил, ако днес се провеждаше референдум, както и че Лейбъристката партия би понесла голямо изборно поражение, ако помогне за осъществяването на Брекзит, пише в статия за „Гардиън“ Питър Келнер, бивш председател на социологическата агенция „ЮГав“.

Проучването е проведено сред 25 хил. души между 21 декември и 4 януари. Според него, ако изборът е оставане в ЕС срещу споразумението за излизане на правителството, лагерът за оставане води с 26 процента – 63 срещу 37 на сто. Ако изборът е оставане срещу излизане от ЕС без сделка, за оставане са 58 срещу 42 процента.

Разликата се обяснява с възгледите на гласувалите за напускане през 2016 г. Много от тях искат категорично скъсване с Брюксел, но отстъпват от споразумение, което не изпълнява обещанието от 2016 г. да си „върнат контрола“. Сред всички избиратели едва 22% подкрепят сделката на правителството. От гласувалите за напускане процентът не е много по-висок – 28 на сто.

Основният момент е, че самият характер на избора се е променил от 2016 г. досега – 52% гласуваха за излизане от ЕС, когато това бе общ стремеж с малко видни недостатъци. Днес, когато напускането е много по-ясно дефинирано, подкрепата за Брекзит е значително по-ниска. Този модел е сходен с референдумите в други държави – много хора одобряват широката идея за промяна, но се отказват, когато бъдат представени детайлите. „Те искат „промяна“, но не „тази промяна“.

Именно това е и днешният случай – 80% от хората, гласували за напускане преди две години, все още казват, че искат Брекзит да се осъществи, но процентът спада до 69 на сто, ако изборът е Брекзит без сделка и до едва 55 на сто, ако на референдума бъде предложено споразумението за оттегляне. Останалите казват, че не знаят или преминават към лагера за оставане.

Поляризация

Казано накратко, електоратът е силно поляризиран между едно растящо мнозинство, което иска Обединеното кралство да остане в ЕС, и един много по-малък, но все още значителен, сегмент от електората, който настоява за „твърд“ Брекзит без сделка. Няма особено желание в обществото за някакъв компромис между тези две позиции.

Тази поляризация е сериозен проблем както за лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, така и за премиера Тереза Мей. Корбин се опасява, че ако партията му подкрепи обществен вот и води кампания за оставане в ЕС, ще отчужди искащите напускане. Според „ЮГав“, вместо да увеличи подкрепата, подходът на Корбин може да доведе до изборна катастрофа.

Според резултатите от анкетата, ако лейбъристите съдействат за Брекзит под каквато и да е форма, ще изгубят милиони гласове от искащите оставане в съюза и няма да спечелят никаква допълнителна подкрепа от лагера, настояващ за напускане.

През 2016 г. лейбъристките избиратели гласува в съотношение две към едно в подкрепа на еврочленството. Днес те са 83 срещу 17 на сто, ако изборът е оставане срещу споразумението за оттегляне, и 80% срещу 20% при оставане срещу Брекзит без сделка.

 

Comments

comments