AgoraVox: Русия не е виновна за нарушаване на Минските споразумения, Киев и НАТО ги нарушават грубо

Наблюдателят Кевин Куеръл във френското издание AgoraVox анализира последните събития в Югоизточна Украйна, за да докаже, че западните медии нямат основание да считат Русия за виновна в нарушаване на Минските споразумения.
Според наблюдателя, западните медии винаги споменават само две точки, нарушавани от Русия, а мълчат за останалите 11, които грубо нарушават Киев и НАТО.

Куеръл твърди, че и двете страни нарушават договорката за „незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня”. Съгласно отчетите на ОССЕ опълченците от ДНР водят операции на изток от Мариупол и в района на донецкото летище. На свой ред украинската армия не престава да обстрелва Донецк.

Що се отнася до „изтеглянето на всички тежки въоръжения от двете страни на равни разстояния”, то този пункт се нарушава единствено от украинската армия, която не допуска наблюдатели от ОССЕ на някои нейни позиции.

В публикацията се отбелязва, че провеждането на предвидените местни избори в Донбас е възпрепятствано от киевските власти. Не е приет закон за амнистия за опълченците, участващи в конфликта. Възпрепятстват се движението на хуманитарни конвои към ДНР и ЛНР. Не са възстановени социално-икономическите връзки с Донбас.

Comments

comments