Агент на ДАНС, столична кантора и роми замесени в мащабна схема за пране на пари

768x432

В нея са участвали софийска кантора на ул. „Шипченски проход“, служител от ДАНС, както и стотици роми от цялата страна.

На брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов обясни, че схемата е била разкрита, след като на 19 септември е бил подпален магазин за моторни масла в града. Собственикът на изгорелия обект сигнализирал в полицията, че получил заплашителни съобщения от въпросната столична кантора. Служителите на реда предприели разследване, при което станало ясно, че кантората има множество клиенти от чужбина, които регистрирала у нас дружества.

Собственици на фирмите ставали роми, издирвани от така наречените „дилъри“. След като ромите били одобрени, дилърите ги откарвали с микробуси до кантората в София, където те подписвали необходимите документи и ставали собственици на фирми. По-сметките им чуждестранните клиенти на кантората превеждали големи суми от около 20-40 000 евро. След това дружествата се вливали в офшорни трезори и по този начин се извършвало прането на пари.

По информация на Попов до момента са повдигнати обвинения на петима души, сред които и служителят на ДАНС, който е съдействал с проучвания на софийската кантора. Към наказателна отговорност е привлечен и управителят на дружеството. Други седем души, замесени в схемата, са обявени за издирване. Двама от тях са подпалвачите на магазина за моторни масла в Пловдив.

В хода на разследването е станало ясно и че е била отвлечена и пребивана ромка от Войводиново. Неин син е бил един от фиктивните собственици на регистрираните дружества за пране на пари.

Източник:news.bg

 

Comments

comments