Агенцията за приватизация очаква информация от собственика на „Благоевград БТ“

13EA6562-3DC3-42A4-AD43-17375DF6E2EA

Към момента Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) не разполага с информация за окончателно затваряне на „Благоевград – БТ“ АД.

Според информацията ръководството на компанията е дало двудневен срок на служителите за доброволно напускане, като те са били уведомени, че фабриката ще бъде закрита. Според радиото по този начин съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение.

В отговор агенцията информира, че веднага след медийните публикации е изпратила писмо до ръководството на холдинга с искане на информация как се изпълнява приватизационният ангажимент за запазване на производството и седалището на компанията в България за 10 г. – срок, който изтича на 14 октомври 2021 г.

В запитването се иска информация и за плановете за благоевградската фабрика.

Допустимо е дружеството или някоя от дъщерните компании в този 10-годишен период да не работи – но за не повече от общо 12 месеца и то без спиране на всички дружества едновременно, уточнява приватизационната агенция. Холдингът затвори софийската си фабрика през април 2016 г.

„АПСК посочва, че де факто „София – БТ“ е възстановила производствената си дейност през 2016 г. – макар и в Благоевград. Евентуалното съкращаване на работници също не е нарушение – едва до края на 2014 г. новият собственик е бил задължен да поддържа конкретен средногодишен брой на работниците“.

Comments

comments