Агенцията по пътна безопасност с предложение за законови промени заради е- тротинетките

trotinetki

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ предлага въвеждане на регулация за електрическите тротинетки в Закона за движение по пътищата и Закона за пътните превозни средства.
От Агенцията коментират, че има категорична нужда от разработването на задължителни правила заради зачестелите инциденти с водачи на тротинетки. Държавната агенция счита, че въвеждането на регламент за ползването им в максимално кратки срокове е належащо, особено имайки предвид, че много деца и подрастващи ги използват.
Предвижда се да бъдат разписани явни правила за задължителните предпазни средства, които лицата, управляващи електрически тротинетки да носят. Ще бъде разяснено още по каква инфраструктура да бъде разрешено използването на подобни ППС, както и каква е максимална допустима скорост.Според Агенцията тя не трябва да надхвърля 20 км/ч в градски условия.
Предложението е да се въведат ясни правила и за задължителни предпазни средства. Обект на дискусия ще бъде и дали е необходимо въвеждането на задължителна регистрация на електрическите тротинетки и застраховки за тях.

Comments

comments