Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата, има вероятност да отнемат лиценза на фирмата, предизвикала големия пожар край Дупница

1ff241871d84a0be5d7dd20fda1d41b2

Най-вероятно лицензът на фирма „Феникс Дупница“, която беше превърнала в незаконен склад терена под моста на АМ „ Струма“ и предизвика пожар вчера, ще бъде отнет. Това заяви за БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов.

Пожарът край Дупница вече е потушен. Не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства, които следобед се запалиха и причиниха огромен пожар под мостовото съоръжение на АМ „Струма“ край Дупница, да бъдат съхранявани там. Това призна по-рано собственикът на фирмата за вторични суровини „Феникс Дупница“ ООД.

Обгазяването от запалените огромни количества пластмасови и хартиени отпадъци, сред които имаше и опаковки от лекарства, не е опасно за хората, каза Пламен Ангелов, като уточни, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман:

Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожар на 13 август в близост до АМ „Струма“ край Дупница. Предстои на надлеза, който беше обхванат от пожара на сметището, днес да бъде направен обстоен оглед от екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя. Ще бъдат обследвани стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. Първоначалният анализ ще бъде готов до края на деня.

Знаела ли е държавата, че собственикът на фирмата за вторични суровини е складирал опасни и леснозапалими отпадъци под моста на автомагистралата и какви са предприетите мерки?: “Последното предписание със срок изтече преди повече от 20 дни, в което бяхме дали срок да изчисти площадката, която той е заел без да има никакво основание. Тя не е негова собственост. Най-вероятно действията, които ще предприемем, ще бъдат свързани не само със санкции, но и отнемане на лиценза му като оператор. Що се касае до това закъде ги е приготвил – ТЕЦ “Бобов дол“ има разрешително за изгаряне на такива отпадъци“.

Все още в България не е ненаказуемо да се изхвърля отпадъкът където и да е, но тук става дума за превръщане на един терен, който е част от стратегическа транспортна инфраструктура, изключително държавна собственост, в площадка за съхранение на отпадък, който пък е основен бизнес на дружеството „Феникс – Дупница“ ООД. Дружеството работи от години в района. От проверките през последните пет години на РИОСВ – Перник е видно, че фирмата има няколко големи бази за изкупуване, предварително третиране и преработка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали.

Как огромното количество полиетилен се оказа на това място? Коментира собственикът Кольо Илиев: „Това не е наш отпадък. Имаше и наш. Полиетиленовият отпадък трябваше да отиде за изгаряне в ТЕЦ „Бобовдол“. От справката за последните пет години дружеството е санкционирано три пъти за нередности, а наложените глоби са почти 20 хил. лева.

Едната от тях е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който Кольо Илиев пък е запръстявал в сметището на Дупница, тъй като е бил и оператор на депото за отпадъци.

Другото е за запалване на същото сметище през 2014 година. Днес експерти от агенция „Пътна инфраструктура“ ще правят оглед на мостовото съоръжение, което определено е пострадало от пожара.

Специалисти, пожелали анонимност, заявиха за „Хоризонт“, че съхраняването на леснозапалими отпадъци в непосредствена близост до стратегическа транспортна инфраструктура е престъпление.

На терена работят 4 екипи на пожарната и доброволци. Началникът на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кюстендил комисар Светлин Георгиев коментира: “За магистралата няма проблем. Ликвидиран е пожарът в балите, изкарани са тези, които бяха под магистралата, така че засега няма проблем…“.

Има коментари, че пунктът е ползван незаконно – точно под виадукта на магистралата. Ситуцията с пожара към с. Блажиево също е под контрол, коментира още Георгиев: “Другият пожар, който е към Блажиево и Балановски рид, ни остават още към 300 метра фронт да ликвидираме и мисля, че едно 80% от пожара е ликвидиран“.

Към момента няма информация за степента на обгазяване на района и на самия град Дупница, но това накара снощи кметът Методи Чимев да издаде заповед за критично бедствено положение за част от населените места в близост до пожара под моста на АМ „Струма“.

Движението на АМ “Струма“ в посока София е отворено, а в посока Кулата остава затворено в участъка от Дупница до Бобошево.

Източник: БНР

Снимка: БТА

Comments

comments