АЕЖ организира акция и настоява за международно разследване на казуса “БНР”

БНР

Асоциацията на европейските журналисти – България организира акция от 12 часа в четвъртък от Българското национално радио до Телевизионната кула на бул. „Драган Цанков“.  Отправена е покана към журналисти и граждани.

„Ще пренесем на ръце сигнала, който в онзи злополучен петък, 13-и не успя да стигне от БНР до кулата и програма “Хоризонт” замлъкна за близо 5 часа в цялата страна“, поясняват организаторите на акцията и подчертават:

„И в същото време ще дадем сигнал, че:

Ще защитаваме свободата на словото;

Ще настояваме за отговорност;

Ще искаме уважение към професията;

Ще задаваме въпроси и ще изискваме отговори;

Няма да търпим бездействащи институции;

В 12 часа ще се съберем на тротоара пред сградата на БНР, а в 12:30 ще се наредим през 10 метра от радиото до Телевизионната кула. Разстоянието е 1110 метра и ще са необходими точно 111 души – символично, тъй като 111-о е мястото на България в класацията за свободата на изразяване на Репортери без граници.

Решихме да организираме акцията, след като няколко журналисти, включително на ръководни редакционни позиции, свидетелстваха през миналата седмица за силен външен натиск върху ръководството на радиото за свалянето на журналистката Силвия Великова от ефир, във връзка с начина, по който тя отразява процедурата по избор на нов главен прокурор като включва и критични гласове.

На среща с членовете на Съвета за електронни медии редколегията на Програма “Хоризонт” направиха разкрития около натиска оказван на генералния директор на радиото Светослав Костов. Подобни факти бяха изнесени и в интервю пред Офнюз и от внезапно пенсионирания директор на програмата Ивайло Савов.

Въпреки разкритията и въпреки доказателствата на ДАНС и Прокуратурата, че не е имало никаква техническа причина за спирането на ефирното излъчване на 13 септември, СЕМ не намери начин да защити свободата на словото и да даде гаранции на работещите в националното радио, че няма да има намеса в работата им.

Съветът ще заседава отново в петък. Съгласно Закона СЕМ има право да прекрати правомощията на генералния директор при грубо или системно нарушение на разпоредбите относно принципите на радио-телевизионна дейност.

Въпросните принципи са лаконично формулирани в чл. 10 от Закона за радиото и телевизията, но първият от тях се отнася до правото на свободно изразяване на мнение, а вторият до правото на информация. Едва ли има спор, че цензурата върху журналист засяга правото на свободно изразяване, а спирането на излъчването – правото на информация. И двете права са гарантирани от Конституцията и нарушаването им не може да бъде друго освен грубо нарушаване на цитираните от закона принципи. Ако СЕМ не може да освободи генерален директор в тази ситуация, съществува ли дори хипотетична възможност това да се случи някога?

Но решаването на казуса с БНР не спира със смяната на ръководството. Важно е радиото и журналистите в него да бъдат защитени. За тази цел е необходимо да се стигне до поръчителите – до хората, оказвали натиск върху генералния директор на БНР, включително и чрез заплахи за семейството му.

И тук държавата е в сериозна институционална криза. Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на заместника си и кандидат за наследник на поста Иван Гешев да ръководи проверката за причините за спиране на излъчването на програма “Хоризонт”. Тази проверка завърши с категорични заключения, които обаче се отнасят само до техническата страна на въпроса. Тя не продължава с търсене на мотивите и поръчителите.

И няма как да продължи. Принципът “Nemo judex in causa sua” датира от римско време и означава, че никой не може да бъде съдия в собственото си дело. Същото важи и за ролята на обвинител – няма как някой да обвинява сам себе си, няма как прокурор да разследва случай, в който е замесено и неговото име. На който и да е прокурор в България да бъде възложено разследването, няма как да бъде гарантирана неговата обективност, при положение, че ще трябва да разследва бъдещия си началник и при положение, че цялата прокурорска колегия към Висшия съдебен съвет единодушно и категорично подкрепя своята единствена номинация.

Този случай се превръща в огромно предизвикателство за функционирането на българската държава – държавата трябва да може да гарантира справедливо разследване, а в момента не може.

По тази причина, АЕЖ-България настоява:

Българските власти да поискат международно разследване на случая, в което да се обърне сериозно внимание на възможното влияние от страна на прокуратурата;

СЕМ да спази закона и да отстрани генералния директор на БНР Светослав Костов.

Да се обяви нов конкурс, а до провеждането му да се помисли за временно управление от медийни професионалисти с безспорен авторитет.

При следващото изменение на Закона за радиото и телевизията да се предвиди по-широка професионална и гражданска квота в Съвета за електронни медии; Журналистическата професия да бъде уважавана и да се прекрати неправомерния натиск над работещите в медиите;

Да започне сериозен обществен дебат за ролята на обществените медии, така че да се гарантира, че те ще служат на обществото, а не на силните на деня.“, завършва  позицията на АЕЖ.

Comments

comments