Адвокатурата: Държавата следва да поеме разходите на гражданите, които ще бъдат принудени да подменят документите си за самоличност

original

Висшият адвокатски съвет разбира напълно сериозността на проблема с изтеклите лични данни от Националната агенция за приходите. Ние нямаме пряк ангажимент и отговорност по предприемане на мерки по този въпрос. В същото време Конституцията е възложила на адвокатурата да брани правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица. Затова сме убедени, че е наш обществен дълг да помогнем с организационен и експертен потенциал в създалата се ситуация. Предлагаме на правителството и на всички политически сили да се организира широка разяснителна кампания, в реализирането на която адвокатурата ще се включи активно. Това заяви днес председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова на среща в Народното събрание.

Срещата беше по инициатива на парламентарната група „БСП за България“ и на нея присъстваха народните представители Крум Зарков, Георги Свиленски, Филип Попов и Христо Проданов.

Висшият адвокатски съвет, освен от своя председател, беше представен от зам.-председателя Людмил Рангелов, главния секретар Стефка Въжарова и Емил Ядков – член на ВАдвС.
Участниците в срещата се обединиха около становището, че не е време да се сочат виновници, а да се търсят спешни работещи решения.

Държавата може и следва да поеме разходите на граждани, които ще бъдат принудени да подменят документите си за самоличност. Но това не решава въпроса изцяло, защото „ЕГН-то остава същото и в новите документи“, споделиха присъстващите. 
Решението е в спешни мерки – законодателни и технологични, които да въведат т.нар. електронна идентификация на личността.

Comments

comments