Подписаха анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности

podpisvane-aneks-nrd-2019-1.jpg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Анексът към Националния рамков договор беше подписан от Жени Начева, заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК, Иван Маджаров от Българския лекарски съюз,  а министър Кирил Ананиев стана негов гарант. Анексът ще влезе в сила от 1 януари 2019 година.

С него се предвижда завишаване на регулативните стандарти – направления в извънболничната помощ с над 10% и повишаване на цените на някои клинични пътеки.

Ще бъдат поставени камери за наблюдение на входа и на изхода на залите, в които се извършват ангиографии с цел завишаване на контрола.

Предвидено е да се заплащат медицинските свидетелства, бележките за имунизации и други издавани документи.

Няма да има прехвърляне на средства от едно перо в друго. Отпадна и текстът за задължителна пререгистрация на лечебните заведения.

Ще има възможност да бъдат сключвани договори с НЗОК от нови изпълнители на извънболнична медицинска помощ  през 2019 г.

Реши се също към 30 септември неусвоените средства да бъдат насочени към болниците за изплащане на надлимитна дейност за минали години.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира: „Анексът към Националния рамков договор за медицинските дейности 2018 г. е надграждане на действащия в момента НРД и е добра основа за промените, които очакваме да се случат след 1.01.2019 г. Този договор ще допринесе за осигуряване на по-добро качество на лечението на българските граждани и по-добри условия за работа на изпълнителите на медицинска помощ“.

Хубавото е, че успяхме да договорим балансирано разпределение на близо 500-те милиона лева допълнителни средства за медицински дейности през 2019 година, които ще допринесат за подобряване работата на цялата здравна система. Надяваме се, че новият Анекс ще създаде условия на предвидимост, устойчивост и прозрачност в сектора“, коментира при подписването на Анекса заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Снимка: БГНЕС

Comments

comments