Парламентът прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

index

Депутатите приеха на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

Законът за хората с увреждания предвижда 150 милиона лева допълнителна финансова помощ, въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите, квоти за заемане на работа на хора с увреждания, както и създаване на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

След Закона за хората с увреждания с пълно единодушие парламентът прие на първо четене и втория социален законопроект – за личната помощ. Той е изработен от омбудсмана Мая Манолова и внесен поотделно от парламентарните групи на БСП и партия „Воля“. Проектът предвижда механизъм за предоставяне на лична помощ на основата на индивидуална оценка на потребностите. Дава се възможност на потребителите да участват в избора на личния асистент. За изпълнение на тези цели са предвидено допълнителни средства са в размер на 105 милиона лева.

Протестиращите майки на деца с увреждания обявиха, че демонстрациите им ще продължат до окончателното гласуване на текстовете на Закона за личната помощ. Те отново настояха за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и се обявиха срещу предложението на ГЕРБ Национален съвет за интеграция на хората с увреждания да се председателства от социалния министър.

Comments

comments