15 октомври – Международен ден на белия бастун

 

220px-Long_cane_folded

През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. Десет  години по-късно, Президиумът  на Световния съвет за благополучие на слепите също взима решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун. Идеята е това да бъде ден  за опознаване на проблемите на незрящите и за инициативи в тяхна подкрепа.

Историята разказва,че през 1921 г. Джеймс Бигс – фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Ето защо той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си в района. Белият цвят го направил по-забележим.

През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага бастуните използвани от слепи хора да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белия цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект. През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея. През 1931 г. във Франция стартира национална програма за движение на незрящи хора. В САЩ въвеждането на белия бастун се дължи на Джордж Бонъм.

През 1943 г. в Пенсилвания, работещият във военна болница психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун.

Comments

comments