Спасител разказа смразяващи подробности за първите мигове след катастрофата край Своге

522482


Свидетел на адското меле край Своге разказа какво е видял в първите минути след като автобусът е паднал.

„Карах си, когато видях как много хора са се събрали на пътя. Гледаха надолу. Спях и видях падналия автобус. Гледката беше ужасяваща. Звъннах на 112 и съобщих за инцидента“, каза Пламен Пенчев пред БТВ.

Той влязъл веднага в автобуса. „Вадихме хора, ръце, крака. Хората бяха потрошени, с извадени тазобедрени стави, разкъсани крайници“, спомни си Пенчев.

Имало хора, затиснати от седалките, които крещели, че се задушават. Автобусът бил така смачкан, че разстоянието между тавана и пода на автобуса било около 40 см. Според него световрачанската линейка дошла след около 40 минути.

„След час и половина дойдоха още 20 линейки. Но нямаше вече кого да вадят. Хората бяха откорани с коли“, каза Пламен Пенчев.

Десет човека са спасявали хората. Останалите очевидци се уплашили и не посмели да отидат до автобуса.

По думите му заради силния дъжд в района на инцидента, някои хора са се давели.

Само 10-ина от свидетелите помагали на полицаите и пожарникарите, с каквото могат. Другите спирали, гледали и продължавали по пътя си.

В самото начало Пламен и приятелите му отместили колите си, а после свалили седалките, за да могат да влязат носилките с ранените. Така преди идването на всички линейки били извадени 10-ина души.

Той смята, че при подобни трагедии трябва да се помага на пострадалите веднага от всеки, който минава наблизо, тъй като това може да са родителите ни.

Comments

comments