16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге

768x432

При тежка катастрофа с автобус в Своге загинаха 16 души. Други 21 души, които са се намирали в превозното средство, са ранени. Съобщава се и за трима пострадали, които са пътували с други коли, участвали в сблъсъка.
Към 19 ч. информациите сочеха 13 жертви.

Вътрешният министър Валентин Радев заяви на извънреден брифинг, че лично е информирал Народното събрание, президента, министър-председателя и главния прокурор. След като за тежкото произшествие е получен сигнал на тел. 112, са мобилизирани екипи, които са дошли на място.

Психолози от Института на МВР са ангажирани да окажат помощ след тежкия инцидент. Те помагат както на близки на загиналите и пострадалите, така и на спасителите – пожарникари и полицаи. Има свидетели на случилото се.

Автобусът е влязъл в съприкосновение с три автомобила и се е преобърнал няколко пъти вдясно през мантинелата. Той се е озовал на 20-30 метра разстояние, в реката.

В него е имало 33-ма пътници плюс шофьора.
Сред ранените е водачът, който е настанен в ИСУЛ. Състоянието му обаче не позволява да бъде разпитан.

Има щети и по ударените от автобуса автомобили.

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов добави, че настилката на пътния участък, където е станала катастрофата, не е нарушена, има нормално оттичане на водата, от което следва, че състоянието на пътя не е причина за трагедията. Имало е проливен дъжд.
Предстои да се направи експертиза, която да установи какво е довело до катастрофата.

Инцидентът е станал в очертанията на Своге, в урбанизирана територия.

Фирмата, чиято собственост е автобусът, има шест моторни превозни средства. Всичките ѝ документи са изправни, но има съмнения, че автобусът не е преминал повторна техническа проверка в началото на август.

Шофьорът има нужния психологически тест, допълни Попов.

По-късно и президентът Румен Радев даде брифинг пред „Пирогов“.

„Днешната катастрофа на пътя София-Своге е с надведомствени проблеми на всички министерства. Министерският съвет трябва да предприеме дълбоки и сериозни мерки, за да не се случват повече такива инциденти.“ – заяви той.

Радев изрази съболезнованията си към близките роднини на починалите хора и коментира, че трагедията е много голяма. Само една жена е контактна, с добро самочувствие, и се надявам да се оправи, сподели Радев.

Той благодари на Пожарната безопасност и лекарските екипи, благодарение на които се спасяват човешки животи.

„Борбата е за всеки живот и се надявам нашите лекари да направят всичко възможно, за да могат хората да оцелеят“, посочи държавният глава.

„Ще имам разговори с Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи какво да направим занапред. Що се касае за „Пирогов“, това е една голяма институция и нейното значение се вижда в кризи като днешните.“ – обясни Румен Радев.

Той добави, че със здравния министър Кирил Ананиев са обсъдили координацията и разпределението на тежко ранените хора.

На мястото на произшествието е пристигнал прокурор Медаров, за да може да се отвори пътят и да се пусне движението.

Осигурени си обходни пътища, а в неделя, на 26 август, в 14:00 часа, МВР организира среща, за да бъдат обсъдени какви други мерки да се предприемат.

Най-тежко ранените пътници са транспортирани в „Пирогов“, ВМА, Окръжна болница „Св. Анна“, ИСУЛ.

В „Св Анна“ са приети общо шестима души – четири жени и двама мъже. Едната пациентка е в критично състояние, предстои ѝ тежка информация. В лечебното заведение не се очакват повече линейки с пострадали.

Във Военномедицинската академия е предприета пълна мобилизация на екипите.
По заповед на началника на болницата бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, са разкрити допълнителни реанимационни места. Освен спешните екипи от нощната смяна, в готовност продължават да са и тези от дневната. На място е и самият проф. Мутафчийски. До момента не е известно колко от пострадалите ще се лекуват във ВМА.

Областната дирекция на МВР разкри телефон, на който близките могат да потърсят информация за пострадалите: 02 982 50 39.

Comments

comments