И Австралия гони руски дипломати заради случая Скрипал

item_zmued3fotor

И Австралия се присъедини към страните, солидарни към Великобритания, на чиято територия бе използвано химическо оръжие срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му. Страната ще изгони двама руски дипломати, по пример на САЩ, Канада и още доста европейски страни. Това съобщи днес австралийският премиер Майкъл Търнбул, предаде Ройтерс.

САЩ обявиха вчера, че ще изгонят 60 руски дипломати, присъединявайки се към наказателните мерки, взети от европейски правителства.

„Заедно с Обединеното кралство и други свои съюзници и партньори Австралия предприема действия в отговор на неотдавнашното нападение с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, в Обединеното кралство“, каза австралийският премиер и добави, че правителството ще изгони двама руски дипломати, за които е установено, че са служители на разузнаването, действащи под дипломатическо прикритие.

Външният министър на Ирландия Саймън Ковини каза снощи за националното радио и телевизия, че страната му ще предприеме действия срещу Русия заради нападението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Решението е взето, но то ще бъде съобщено днес, каза Ковини и добави, че Ирландия ще демонстрира солидарност с най-близкия си съсед – Великобритания.

Външното министерство на България съобщи вчера, че все още няма да предприема подобни действия.

Comments

comments