/СНИМКА/ Внимавайте с щъркелите покрай шосетата в Пиринско, не виждат в тъмното!

blg

С призив за внимание към вече мигриращите в страната щъркели излезе днес „Респект Към Животните / Respect to Animals“. На фейсбук страницата си те написаха следното съобщение:

„ВАЖНО: С апел за внимаване по пътищата в Южна България (и не само, снимката е от днес – Силистренско), т.к щъркелите които сега долитат, поради вятъра не могат да нощуват по дърветата и са около шосетата. Тези същества също така не могат да виждат в тъмното.“

Щъркелите у нас са символ на пролетта, тъй като с настъпването й все повече и повече представители на вида се завръщат тук от топлите страни. Белият щъркел носи разнообразна символика при различните народи, които са водили съвместен живот с него в продължение на столетия. Приема се, че носи семеен уют и щастие за дома, над който гнезди. Символ е на плодородието и родителските грижи. Щъркелът е хищник, като основната му плячка са дребни гризачи, които са вредители по полските култури. Счита се, че оказва пряко въздействие върху осигуряването на храната за хората. Ежегодните миграции, водещи до изчезването на птиците в края на лятото и повторната им поява след края на студената зима са предпоставка за възникването на множество митове. Щъркелът е птицата, която за българите символизира идването на пролетта. Обичаят на носенето на мартеници е също свързан с белия щъркел. Който види щъркел, трябва да свали мартеницата от гърдите си, да я остави под камък или завърже на разцъфнало клонче.

 

Comments

comments