Класираха най-добрите държави за бизнес

item_2

Швейцария, Люксембург и Панама оглавяват списък на страните, които са „отворени за бизнес“ в проучване, обхващащо над 21 000 души по света.

Люксембург, която е на първо място, и Швейцария (второ), печелят водачеството по най-добри условия за бизнес заради благоприятната си данъчна среда и прозрачно управление, докато евтиното производство на Панама и репутацията й като данъчен рай помагат на страната да заеме третото място. Страната от Централна Америка обаче е близо до дъното в списъка по отношение на прозрачни практики на управление.

Списъкът с най-добрите страни е съставен от BAV Group, част от агенцията WPP, заедно с Wharton School в Университета на Пенсилвания и U.S. News and World Report, съобщава CNBC.

САЩ се класират на 43-о място по подраздел „отвореност за бизнес“, докато Великобритания се класира на 20-о място. И двете страни са счетени за сравнително бюрократични, но Великобритания се справя по-добре от САЩ по отношение на прозрачни практики на управление.

От участниците в проучването е поискано да класират страните като цяло – по критерии, включващи култура и наследство, качество на живот и предприемачески дух. Швейцария се нарежда на върха, следвана от Канада, Германия и САЩ.

Респондентите също така са били помолени да класират политическите и бизнес лидери. Канадският премиер Джъстин Трюдо застана начело в списъка, следван от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Емануел Макрон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е най-малко харесван, следван от президента на Филипините Родриго Дутерте и руския президент Владимир Путин.

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт е най-харесваният бизнес лидер, следван от Марк Зукърбърг от Facebook и Илон Мъск, съосновател на Tesla и SpaceX. Главният изпълнителен директор на J.P. Morgan Джейми Даймън е най-малко харесван, следван от главния изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно и стоманения магнат Лакшми Митал.

Консултантската компания BAV от групата WPP е интервюирала 21 117 души от 36 страни, чрез онлайн проучване, проведено между юли и септември 2017 г. Повече от 6 000 са представители на т.нар. „информирани елити“ и близо 6 500 души са бизнес мениджъри.

Comments

comments