Министър Нанков: Амбицията ни е през 2023 г. автомагистрала „Струма“ да бъде завършена

Lot_3_Struma_

„Върнахме отново доверието на Европейската комисия“, така министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира в кулоарите на Народното събрание днес одобрения проект за изграждане на 40 км от АМ „Струма“ и безвъзмездната финансова помощ от 628 млн. лв., която България ще получи за изпълнението му.

Министър Николай Нанков обясни, че страната ни ще получи 628 млн. лв. като безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. С националното съфинансиране от 111 млн. лв. общата стойност на проекта възлиза на 739 млн. лв. С тези средства ще се финансира изграждането на лот 3.1 от магистралата между Благоевград и Крупник, лот 3.3 Кресна – Сандански и тунел „Железница“.

Срокът за изпълнение на най-дългия 25-километров участък от Кресна до Сандански е месец май 2019 г. Над 50% е физическото изпълнение на обекта. Започваме и финансово да го изпълняваме с европейските средства с оглед на линейния график. Ще съкратим този срок и ще завършим отсечката предсрочно до месец ноември 2018 г., информира министърът на регионалното развитие и благоустройството. Той подчерта, че проектът ще бъде изпълнен въпреки големия скептицизъм от зелени и други организации, които са подходили към него с недоверие. 2020 година е срокът за завършване на отсечката от Благоевград до Крупник, а за изграждането на тунел „Железница“ е обявена обществена поръчка по три обособени полиции на обща стойност 250 млн. лв. Почти три години – 1060 дни, е срокът за изпълнение на тунелното съоръжение, а за останалите съоръжения, обособени в другите два лота на поръчката, е по 600 дни, информира Николай Нанков.

Comments

comments