БСП и ДПС се разбраха за вот на недоверие към правителството в навечерието на европредседателството

zx860y484_3074057

На първи разговори за внасянето на вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ днес БСП и ДПС се разбраха, че той ще бъде иницииран след приемането на бюджета за 2018 г. Второто четене на проектозакона за националния бюджет обикновено е в първата половина на декември, което значи, че вотът на недоверие ще бъде внесен в навечерието на европредседателството.

 

„По тайминга имаме разбирателство – това е първата новина за днес“, обяви зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

 

Инициативата за разговори за вот на недоверие бе на БСП, а лансираната тема – корупцията. Миналата седмица ДПС също реши, че кабинетът „Борисов 3“ трябва да бъде демонтиран от властта.

Днес двете партии са се разбрали, че ще избират между четири теми – корупция, национална сигурност и отбрана, демографска политика и здравеопазване, тъй като във всички области можело да се открие корупция. От думите на Цонев се разбра, че предложението вотът на недоверие да бъде заради провал в демографската политика е на ДПС. Ресорен вицепремиер е Валери Симеонов, на когото ДПС иска оставката от няколко седмици.

 

„Водената от това правителство политика е вредна и опасна за страната“, заяви днес зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Жельо Бойчев. По думите му вотът на недоверие няма да бъде за цялостна политика, тъй като така опозицията няма да може да внася нов в следващите шест месеца.

 

„Гласовете, което имаме в зала, не стигат. Ще търсим широка подкрепа и в парламента, и в българското общество, за да спечелим и да свалим правителството от власт“, каза още Жельо Бойчев. За успешен вот на недоверие са нужни поне 121 гласа, а БСП и ДПС имат 105.

 

Разговорите продължават и следващата седмица. На такива се очаква да бъде поканена и парламентарната група на партия „Воля“.

Comments

comments