Липсата на консолицадация в област Благоевград е основната причина за множество проблеми във водния сектор!

ВиК

Липсата на консолицадация в област Благоевград е основната причина за множество проблеми във водния сектор. „Проблемите ще се задълбочават, ако не се осъществи консолидация на ВиК оператора на територията на областта в най-кратък срок. Процесът по консолидация е в правомощията на Областния управител, в качеството му на Председател на Асоциация по ВиК – Благоевград. „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград търпи сериозни щети от липсата на консолидация, лишаваща ни от възможност за европейско финансиране и предоставяне на качествена услуга. Липсата на средства е основна пречка за осъществяване на процеса по обновяване и реконструкция на изключително амортизираните ВиК активи.“, това съобщиха от ВиК – Благоевград.
Изявлението си водното дружество направи по повод въпроси и проблеми, свързани с качеството на предоставяне на услуги от ВиК – Благоевград на териотрията на село Логодаж, поставени от общинския съветник адв. Гергана Янчева на редовната ОбС сесия днес.
„До момента „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград не е отказало да приеме за експлоатация публичните активи, собственост на Община Благоевград, представляващи водоснабдителни системи на с. Логодаж, с. Дренково и с. Клисура.
Със заповед на Председателя на Асоциация по ВиК – Благоевград, беше назначена комисия, със задача – предоставяне на публични активи, собственост на Община Благоевград, представляващи водоснабдителни системи на с. Логодаж, с. Дренково и с. Клисура, за експлоатация от „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград.
По време на работата на комисията на дружеството беше предоставена наличната документация за публичните активи, предмет на предаване и беше извършен оглед за състоянието на публичните активи. Установи се, че за водоизточниците на трите населените места няма издадени разрешения за водоползване по реда на Закона за водите, също така няма издадени заповеди за утвърждаване на санитарно-охранителни зони.
Дружеството изпрати писмено възражение до АВиК Благоевград срещу предаване на водоснабдителни системи без налични разрешения за водоползване за водоизточниците.
Дружеството смята, че няма пречка публичните ВиК активи за трите населени места да бъдат предоставени за експлоатация от ВиК оператора, ако се намери разрешение на проблема с липсата на разрешителни за водоползване. Смятаме, че този проблем е изключително сериозен, тъй като освен необходимостта от допълнителни непланирани разходи за подготовка на необходимата документация и провеждане на процедура, самия процес изисква дълъг период от време. До получаване на съответните разрешителни за водоползване, дружеството ще понесе всички негативи, произтичащи от работа в нарушение на Закона за водите и ще бъде застрашено от санкциониране, поради изпълнение на дейността си за предоставяне на услугата „доставяне на питейна вода“ в нарушение на законовите изисквания и разпоредби.“, допълват от ВиК.
На сесията днес стана ясно, че за пореден път се хвърлят обвинения срещу ВиК – Благоевград, в частност управителя на дружеството инж. Росица Димитрова, но един поглед във времето назад в близката година поражда ред други въпроси. Никой не се запита какво се случва с ВиК – асосциацията и липсата на консолидация, а също и защо в продължение на една година не се подновяват опитите за преговори с общините Кресна и Сандански, които не дадоха пълното си съгласие за присъединяване към ВиК Асоциацията.
Все въпроси, които изискват отговори от компетентните институции, в частност – Областната управа.

Comments

comments