Захариева оглавява антикорупционния съвет, Симеонов – на демографската политика

item_itemitemministerskisuvet

Вицепремиеърт по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще председателства Националния съвет по антикорупционни политики. Другият вицепремиер – Валери Симеонов, ще оглави Националния съвет по демографска политика. Промените в постановленията, с които се създават двата консултативни органа бяха приети по време на днешното заседание на Министерски съвет.
В състава на Съвета по антикорупция като членове ще влязат представител на политическия кабинет на вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията, както и представител на Националното сдружение на общините.
Националният съвет по антикорупционни политики беше създаден през 2015 г. с решение на правитестото като междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията.
Промяната в постановлението се налага във връзка с новата структура на Министерския съвет и определянето на вицепремиера Екатерина Захариева за национален координатор по антикорупционни политики. От друга страна, разширяването на състава на Съвета с нови членове ще допринесе за повишаване на ефективността на работата му, която до момента е минимална.
След промени в постановлението за създаване на консултативния орган вицепремиерът Валери Симеонов ще оглави Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет (МС). Заместник на Симеонов ще е министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. С промените правителството разширява и съставът на съвета и се актуализират министерствата, чиито представители влизат в него съобразно новата структура на МС.

Comments

comments