Макрон предлага броят на депутатите да се намали с 1/3

makron

Френският президент Еманюел Макрон предложи броят на депутатите в парламента да бъде намален с една трета. Това според него ще ускори работата на законодателния орган в страната, съобщи Associated Press.
В момента във френския парламент има общо 925 народни представители – 348 в Сената (горната камара) и 577 в Националното събрание (долната камара). По време на реч пред законодателите във Версайския дворец френският президент обясни още, че по този начин парламентът ще успее да се адаптира към бързо променящото се общество. Той предложи също някои „прости” законопроекти да бъдат гласувани в парламентарни комисии, а не на пленарни заседания.
Освен това държавният глава обеща да отмени извънредното положение, което е в сила във Франция от 2015 г. насам. Вместо това той смята да засили постоянните мерки за сигурност в страната, насочени срещу ислямския екстремизъм и други заплахи.
Не на последно място Макрон нареди стратегическо преразглеждане на френската армия в отговор на нарастващите заплахи и обеща да съживи дипломацията на Париж. Президентът коментира, че ще запази дейността на френската армия зад граница и добави, че „заплахите никога не са били толкова големи“.

Comments

comments