Румъния има нов премиер

item_7334429mediafaxfotomariusdumbraveanu

Румънският президент Клаус Йоханис подписа във вторник указ, с който назначава социалдемократа Михай Тудосе за премиер на страната, съобщава местната агенция Agerpres. Новият министър-председател е всъщност досегашният министър на икономиката. Неговата отговорност е да представи на парламента програмата и състава на ново правителство, а депутатите да го гласуват.
Решението досегашният икономически министър да стане премиер държавният глава взе още в понеделник вечерта след консултации с партиите, представени в парламента. Йоханис също така призова Социалдемократическата партия, партия Алианс на либерали и демократи, както и другите партии в парламента да предприемат необходимите стъпки Румъния да има ново правителство до края на тази седмица, допълва Romania Insider.
Румънският президент назначи нов премиер, след като правителството на Сорин Гриндяну падна заради вот на недоверие. Това беше първият случай в румънската политика, когато управляващата коалиция внася искане за вот на недоверие срещу собственото си правителство. Коалицията, съставена от Социалдемократическата партия и Алианс на либерали и демократи, оттегли политическата си подкрепа за правителството миналата седмица. От двете партии заявиха, че кабинетът, оглавяван от Гриндяну, се е провалил да приложи управленската програма. Причина за коалицията да внесе вот на недоверие срещу правителството си беше, че Гриндяну отказа да подаде оставка.

Comments

comments