Депутатите одобриха на първо четене ограничаването на плащането в брой

item_genericposebtmachine

Със 102 гласа „За“, 80 „против и трима въздържали се, депутатите приеха на първо четене в парламента промените в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Наред с предвиденото разширяване на обхвата на автоматичния обмен на информация между НАП и данъчните администрации на други държави, законопроекта засяха и други две ключови теми. Едната е плащането в брой, а другата – фискалният контрол върху акцизните стоки.

С преходните разпоредби на ДОПК Министерството на финансите вкара предложение плащането в брой да бъде намалено драстично от сегашните 10 хил. лв. Това ще става поетапно, като първата стъпка ще бъде направена още от 1 август, когато кешовите плащания ще бъдат ограничени до 5 хил. лв. От 1 януари 2018 г. таванът пада до 3 хил. лв., а година по-късно ще бъде намален на 1000 лв. МФ мотивират своето предложение с опитите да се ограничи сивата икономика.

Друга важна промяна е, че всички акцизни стоки, които подлежат и на митнически контрол при внос и износ – горива, тютюневи изделия, алкохол и др., ще бъдат в обхвата на фискалния контрол на НАП. Т.е., независимо, че митничарите са проверили акцизните стоки при преминаване на границата, те ще могат да бъдат проверявани и във вътрешността на страната от служители на НАП.

Comments

comments