Министър Валентин Радев благодари за подкрепата за скорошно членство на България, Румъния и Хърватия в Шенген

0206201

Държавите от Залцбургския форум се обединиха около позицията, че ситуацията в региона е стабилна. Подобрено е сътрудничеството при противодействието на миграцията и тероризма. Беше поставен акцент върху бързия обмен на информация, който трябва да е основата на сътрудничеството в името на сигурността.
Министър Валентин Радев благодари за организацията на Залцбургския форум и за участието на страните от Западните Балкани и Молдова. Имахме възможност два дни да дискутираме важни теми като миграцията , борбата с тероризма, безопасността по пътищата и редица съпътстващи проблеми. Впечатленията ми са, че участниците във форума показваме разбиране и воля да намираме начини за противодействие на нелегалната миграция и тероризма. Заедно стигнахме до извода, че тъй като в европейските държави успяхме да затрудним достъпа до оръжие, терористите вече ползват средства с друго предназначение и последните атентати са доказателство за това. Разговорите ни през последните дни бяха насочени да търсим успешни решения и да преодоляваме тези предизвикателства, заяви министър Радев.
Той благодари за подкрепата за скорошно членство на България, Румъния и Хърватия в Шенген, като посочи, че решението ще е важно за региона и ще подобри работата за противодействие на преминаването на нелегални мигранти.
Залцбургският форум се проведе на 19 и 20 юни в Будапеща.

Comments

comments