Правната комисия одобри въвеждането на мажоритарна изборна система

item_komisia

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Воля“ Комисията по правни въпроси одобри на първо четене промените в Изборния кодекс, които предвиждат въвеждането на мажоритарен избор на депутати в два тура, разделяне на държавата на 240 едномандатни района и намаляване на субсидията на 1 лев на глас. Законопроектът бе внесен от ГЕРБ, които още преди парламентарните избори заявиха, че ще подкрепят трита въпроса от референдума на Слави Трифонов, в подкрепа на които гласуваха 2.5 млн. души.

Изненадата по време на гласуването дойде от страна на ДПС, които бяха вкарали паралелен законопроект за промени в Изборния кодекс и публично са заявявали, че имат доста забележки по предложенията на Слави Трифонов.

Това противоречие бе обяснено донякъде от депутата от ДПС Хамид Хамид. По неговите думи някои от колегите в партията смятали, че мажоритарната система ще даде допълнителни мандати на ДПС. Той самият е убеждавал колегите си да подкрепят промените и добави, че ще продължи да ги убеждава да гласуват „За“ и в пленарна зала. „В момента в групата ни надделяват аргументите „за“, обясни той и допълни, че има промени в законопроекта, с които ДПС не е съгласна, затова ако той се приеме ще бъдат предлагани промени на второ четене.

„Имаме доста неща за законопроекта, с които не сме съгласни. Не сме съгласни районирането да бъде извършено извън парламента. Това е съществена част от закона – районирането, и няма как орган извън законодателния такъв да извърши това райониране. Нека не подхвърляме топката като горещ картоф, и да си свършим работата“, каза още Хамид, цитиран от „Фокус“.

Според ГЕРБ предимство на мажоритарната избирателна система е нейната разбираемост, а кандидатите за народни представители са по-тясно свързани с регионалните и социални проблеми на избирателите.
Законопроектът въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в 2 тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни райони в страната. Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента. Във всеки едномандатен избирателен район ще се образуват районни избирателни комисии от 13 членове. Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, инициативен комитет или коалиция и само в един едномандатен изборен район.

Другата промяна е намаляване на партийната субсидия на 1 лев на глас. В момента партиите получават 11 лв. годишно за всеки спечелен глас.

В едномесечен срок преди изборите е предвидено българските граждани, живеещи в чужбина, да подават заявления за гласуване чрез интернет страницата на ЦИК.

Comments

comments