Три антични статуетки от разкопките на античния град „Хераклея Синтика“ в основата на покушението над директора на музея в Петрич

490_e781c7230ec7e93e8fa4fe5c4dd800d2-765x510

Три антични статуетки, открити при разкопките на античния град Хераклея Синтика, са в основата на покушението над директора на Исторически музей -Петрич, станало преди време, е поредната версия за инцидента. Тогава неизвестни забиха кирка върху капака на служебната кола, която бе паркирана на служебния паркинг пред сградата на община Петрич. Най-новата версия, по която работят спецслужбите, ще докаже дали всъщност е имало такива артефакти, изровени от нивата на откритата базилика. По описанието трите статуетки са с изключителна историческа стойност и са служели според специалистите за амулети. Едната е била направена от мрамор, другите две са от глина. Трите статуетки са открити в близост до семеен гроб до разкритата базилика. Стойността им на черния пазар възлиза само на едната в порядъка на 15 000 евро.

Директорът на петричкия музей Сотир Иванов категорично отрече да е имало такава находка от три статуетки, открита при разкопките на античния град Хераклея Синтика. Според него това е можело да бъде открито другаде, но не и там. Сотир Иванов конкретизира какво има предвид другаде. Той смята, че е възможно да са намерени такива статуетки, но не в рамките на античния град, а на друго място в страната. Иванов не пожела да каже къде е това място. Според него откритата базилика се датира на построяване в периода на 3-ти век след Христа. Артефактите, за които са твърди, че са открити в района, се предполага, че са направени два века преди новата ера, което ги превръща наистина в изключителна ценност и за което иманярската мафия се „избива“.

Потърпевш в случая е директорът на петричкия музей. Той обаче казва, че изчезването им от обекта при самото им откриване е невъзможно, защото няма как да бъдат скрити статуетки с размери на 7-8 см.

„Всеки, който участва в разкопките, е длъжен да ги предаде и след това находката е следвало да бъде описана в специална книга”, каза още по този повод директорът на Историческия музей Сотир Иванов вчера, потърсен за коментар./struma.bg

Comments

comments