Въпросите от референдума влизат в парламента днес

item_referendumurna

Депутатите от Комисията по правни въпроси ще разгледат идеята на шоумена Слави Трифонов за промяна в изборната система и въвеждането на изцяло мажоритарен вот. Предложението е на ГЕРБ и то предвижда да се разгледат и трите въпроса, които бяха поставени на гласуване чрез референдум по време на първия тур на президентските избори през ноември 2016 г.

Едната промяна предвижда въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура. Т.е. всички 240 депутати да се избират пряко и задължително да има и балотаж.

Законопроектът предвижда страната да бъде разделена на 240 едномандатни района, от които ще бъдат избирани депутатите. На този етап не е ясно как ще се случи това разделение, въпреки че екипът на Слави Трифонов вече представи математически модел. Експертите обаче са на мнение, че той не е добър, а от ГЕРБ настояват този въпрос да се реши от президента Румен Радев.

От партията предлагат още намаляване на партийната субсидия на 1 лев на глас. В момента партиите получават 11 лв. годишно за всеки спечелен глас.

Comments

comments