Димитър Главчев остава председател на НС

item_glavchev

Искането на БСП за оставка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев бе отхвърлено. „За“ отстраняването му гласуваха 114 депутати от БСП, ДПС и „Воля“, „против“ – 118, въздържали се нямаше и така искането беше отхвърлено.

То беше внесено с 80 подписа от всички народни представители от ПГ на „БСП за България“, а мотивите бяха – системно неизпълнение на задълженията, превишаване на правата с двойни стандарти и допускане на език на омразата в пленарната зала.

Искате да налагам наказания или да не си превишавам правата – преценете, каза самият Главчев по време на продължилия повече от два часа дебат за оставката му, пише „Фокус“.

Той подчерта, че уважава еднакво всички български избиратели и такова е разбирането в Конституцията. Той изрази несъгласие в деленето на „наши“ и „ваши“.

„Задължение на председателя на НС е да съставя реда в пленарна зала. Оттам нататък, ако смятате, че не съм предложил законопроект в пленарна зала, вашата група има право всяка една сряда да предлага“, допълни Главчев.

Той поясни, че дневният ред на комисиите се определя от ръководството на комисията и една трета от тях.

„Вие имате една трета от комисиите, защо не предложите дневен ред на комисиите. Искрени ли сте в желанието си да се гледат тези законопроекти?“, обърна се Димитър Главчев към БСП.

Той ги призова да четат правилника преди да се подписват под нещо.

Comments

comments