Сериозен дебат предизвика на днешната сесия на ОбС-Благоевград отчета на онкоболница „Свети Мина“

DSC_0069


На днешната редовна сесия на ОбС-Благоевград, бяха разгледани и подложени на гласуване годишните финансови отчети за 2016 година на всички общински дружества.

Повечето от тях минаха безпрепятстено при гласуването и бяха приети без проблем от местния парламент. Отчетът на Специализираната болница за активно лечение по онкология „Свети мина“ обаче, предизвика разгорещен дебат, заради натрупаната загуба от 820 000 лв.

Владимир Елезов отправи въпрос към директора на болницата д-р Георгиев, като поиска да обясни защо загубите са такива и какво може да се направи, за да бъде подобрено финансовото състояние на дружеството.
От своя страна, д-р Георгиев прие казаното като нападка и реагира остро, но бе репликиран и от други общински съветници, че те всъщност искат от него ясна визия за развитие и предложение за това, как общината може да помогне на болницата.

Красимир Роячки направи предложение да се поиска съфинансиране от съседните общини, тъй като пациенти от цялата област ползват услугите на тази болница и не може само община Благоевград да плаща.

Предложението бе определено като абсурдно от голям брой от останалите. „Много пъти съм правил опит това да се случи, но повярвайте, че е невъзможно да накараме друга община да финансира болницата, която е общинско дружество.“, каза председателят Радослав Тасков.
Аргументирано адв. Илко Стоянов обясни, че няма как, тук да се опитват да правят здравна реформа съветниците и да се иска съфинансиране от други общини.“Трябва да помогнем, но това може да го направи само община Благоевград. Не бива да забравяме, че пациентите които се лекуват тук, дори от съседни градове минават по клиничните пътеки. Не бива да се забравя също, че тази болница има сериозна социална роля, тя не е просто търговско дружество.“, каза още Стоянов.

Всички се обединиха около идеята д-р Георгиев още на следващата сесия да представи ясна визия за развитие на болницата и да каже ясно от каква помощ има нужда. Обединиха се и около това, че са недоволни от гневния отговор на д-р Георгиев, защото всички те имат намерение да му помогнат, но той трябва да бъде обоснован заставайки пред тях.

Въпреки спора отчета на дружеството бе приет с 33 гласа „ЗА“. Приети бяха и отчетите на останалите общински дружества.

От изнесените данни, стана ясно, че и общинският футболен клуб „Пирин“ също е със 400 000 лв. загуби. На въпрос дали се водят преговори със спонсор или човек, който да поеме издържката на клуба, кметът отговори, че такива разговори няма, въпреки че по въпроса доста се спекулира. „Единствено „Булгартабак“ може би ще продължи да ни помага.“, заключи Камбитов.
DSC_0077

Comments

comments